Home » Onze content » Ontharen door de eeuwen heen
vroeger benen scheren

Ontharen door de eeuwen heen

Al sinds de oudheid bestaan er trends in gewenste- en ongewenste lichaamsbeharing en dus ook in ontharingspraktijken. Daar had door de eeuwen heen verschillende redenen voor, waaronder mode invloeden en hygiëne-overwegingen.

Zo was het schoonheidsideaal van lichamelijke kaalheid al aanwezig in de tijd van de oude Egyptenaren waarin vrouwen al schaamhaar verwijderden. De Romeinen hadden voor hun tijd al geavanceerde technieken. Scheren en epileren van zowel mannen als vrouwen werd doorgaans gedaan door slaven die daar een specialistisch tangetje voor gebruikten, een volsella. Romeinse vrouwen gebruikten daarnaast vaak pek en hars voor het verwijderen van ongewenste haren omdat het gebruik van de volsella nogal pijnlijk en bloederig kon zijn. De Romeinse tijd heeft veel invloed gehad want ontharing bleef ook na de Romeinse tijd de norm voor schoonheid.

Ook na de Romeinse tijd bleef weinig lichaamshaar geassocieerd met reinheid en schoonheid. Gedurende de middeleeuwen werden in Europa hoofdhaar, wimpers en wenkbrauwen afgeknipt of uitgetrokken. Lichaamshaar was in het West-Europa van de gouden eeuw een taboe en in het Turkije van die tijd was vaginaal haar zelfs een zonde. Na de Victoriaanse tijd ontstond er echter weer een soort hernieuwde tolerantie voor lichaamshaar.

beharing van rug verwijderen

Een door de tijd terugkerend motief voor ontharen is het hygiëne aspect. Dit is misschien niet zo vreemd, aangezien lichaamsbeharing een goede leefomgeving vormt voor allerlei parasieten en bacteriën. Om die reden kan lichaamshaar ook zorgen voor een versterkte lichaamsgeur. Zweet dat in het haar blijft hangen dient als voedsel voor geur producerende bacteriën. Met name schaamhaar en okselhaar zijn notoire plaatsen waar bacteriën zich goed thuis voelen. Niet zo vreemd dat men het knippen of scheren van deze haren door de eeuwen heen vaak heeft geassocieerd met verbeterde hygiëne. Pas veel later is men gaan begrijpen dat lichaamsgeur ook een rol speelt bij seksuele voortplanting en dat bacteriën ook bescherming kunnen bieden tegen meer schadelijke ziektekiemen.

Tegenwoordig is het belangrijkste motief voor ontharen het voldoen aan een zeker schoonheidsideaal. Toch is ook dit motief voor ontharing volgens sommige wetenschappers al zeer oud en ontstaan in de loop van menselijke evolutie. Het idee hierachter is dat mannen al in de oertijd een seksuele voorkeur zouden hebben gehad voor vrouwen met relatief weinig lichaamshaar.
In tegenstelling tot vroeger is er in de moderne tijd een grote variatie aan ontharingstechnieken voorhanden, zoals waxen, epileren, eletrolyse, etc. Waar ontharen vroeger altijd tijdelijk was en vaak herhaald moest worden zijn er tegenwoordig ook ontharen methodes voorhanden waarmee ongewenste lichaamsbeharing definitief verwijderd kon worden, zoals IPL ontharen en laser ontharen. Meer over ontharen vind jij op deze mooie website.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *